Sunday 20 May 2012

Indulgence I like !

Assalamualaikum.


yeah ! akhirnya siap jugak indulgence cake amna,dua hari tahu tak amna buat kek ni.dah la dua kali buat kek chiffon dia tu sebab yang first,chiffon kek tu bantat ! bantat tu tak naik ye haih :( sedih gila tahu tak malam tu,dah la bake malam malam tengah tengok cerekarama dengan mak.tengah syok tengok mak suruh usha kek,naik ke tak,tapi sedih sebab kek tadi langsung tak naik,harap je guna tepung naik sendiri tapi tak naik pun ! hmm..mula mula amna macam dah putus harapan nak bake lagi sekali,tapi dengan bebelan mak amna yang sangat membina amna pun bangun dan buat lagi sekali kek chiffon coklat tu :) chill lah amna,first time bake indulgence kan ? biasalah tu tak jadi =.=

ni amna share resepi indulgence ye :) try ah buat !


BAHAN A (Chocolate Chiffon):
30g serbuk koko (larutkan dengan 120ml air suam)
4 biji kunig telur
100g gula kastor
130g tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kesil soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)
1 sudu kecil esen vanila

BAHAN B:
4 biji putih telur
60g gula kastor
1/4 sudu kecil cream of tartar

CARA-CARA:
  1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
  2. Di dalam mangkuk lain, pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
  3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
  4. Angkat dari loyang dan telangkupkan kek di atas redai, biarkan betul2 sejuk baru di belah kepada 4 lapisan.

FILLING (Mousse Coklat Hitam):
200g coklat masakan hitam
2 biji kuning telur (dipukul dahulu)
2 biji putih telur (diputar hingga kembang)
60g gula kastor
1/2 sudu besar mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - dipukul hingga pekat
1 1/2 sudu besar gelatin
50ml air
*simpan sedikit adunan untuk sapuan nipis pada kek

CARA-CARA:
  1. Rendam gelatin dengan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
  2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul sebati dan angkat.
  3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaub balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

FILLING (Mousse Coklat Putih):
200g coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 biji kuning telur (dipukul dahulu)
2 biji putih telur (diputar hingga kembang)
60g gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - dipukul hingga pekat
2 sudu besar gelatin
50ml air

CARA-CARA:
  1. Rendam gelatin dann air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
  2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
  3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balikkan ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu segar dan whipping cream yang diputar. gaul hingga rata.
  4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selam 4 jam (sehingga beku). Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat. Seelok2 nye mousse putih dibuat sehari lebih awal dan disimpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak digunakan, whisk semula hingga kembang baru disapu ke atas kek.

TOPPING CHOCOLATE GANACHE:
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350g coklat masakan hitam
1 sudu besar mentega cair

CARA-CARA:
  1. Masak secara double boiler, panaskan whipping cream***hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek.
***Hiasan: untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whish hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzel pilihan dan pipe di atas kek atau tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang dihias dengan coklat ke dalam peti sejuk.

***untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras, tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak supaya lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.


CARA-CARANYA:
  1. Belah kek chiffon kepada 4 lapisan.
  2. Lapisan pertama: letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
  3. lapisan kedua: letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
  4. Lapisan ketiga: letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
  5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
  6. Keluarkan kek dari loyang, sapu nipis dengan mousse coklat hitam keseluruhan kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
  7. Letak kek di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru dihias.
  8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.
amna amek dari http://resipicitarasawan.blogspot.com/2009/05/double-chocolate-mousse-cake.html#idc-cover

tenkiu kak wan ! apa yang amna try sebelum ni semua jadi :)

saje nak show off,hahahaha
resepi melekat kat dinding dapur mak :)
antara step nak buat :)
tengok magkuk kanan tu,telur putih tapi cloudy sebab tu lah tak jadi :( mak amna guna  sudu yang gaul coklat  then gaul telur tu
ini yang sepatutnya :) putih telur whisk sampai kembang dan tak jatuh bila diterbalikkan :)
both adunan nak buat moisses coklat :)
tadaaa !!!! inilah hasilnya,comot sikit laaa first time :)
amna sorang je kot buat indulgence segiempat,hahah
amna memang suka bake bake cake :) rasa seronok gila bake cake ni.sebab dia comel :) hahaha..apa yang comel ?hewhewhew
oh ya ! kek chiffon coklat yang amna buat tak jadi tu sebab amna tak kembangkan putih telur sampai jadi ringan dan tak jatuh bila diterbalikkan mangkuk :(
time tengah taip taip ni amna tengah denga lagu roly poly then tetiba rasa macam nak menari sebab tengah makan indulgence ni (n_~) 

No comments:

Post a Comment