Bahan Pastry Tart
60gm gula kaster / gula icing
250gm tepung gandum
130gm mentega sejuk di potong dadu
1 biji kuning telur
1 sudu besar air sejuk
1/2 sudu teh esen vanila/esen badam
*** menggunakan gula kaster menjadikan kulit pastri lebih ranggup
Cara-cara
1. Satukan gula kaster dan tepung gandum. Dengan menggunakan hujung jari, ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti.
2. Masukkan kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti oleh air sejuk (air di tambah jika perlu). Uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Rehatkan di dalam peti sejuk selama 15-20 minit. Ambil sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tart mini. Trim lebihan dibahagian atasnya.
4. Cucuk sedikit dengan garpu dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
5. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu kulit tart.
Cheese Filling
250gm cream cheese (suhu bilik)
60gm gula ising
50gm mentega
1 biji telur
1 sudu besar lemon jus
Filing : Blueberry
(Masukkan ke dalam piping bag)
60gm gula kaster / gula icing
250gm tepung gandum
130gm mentega sejuk di potong dadu
1 biji kuning telur
1 sudu besar air sejuk
1/2 sudu teh esen vanila/esen badam
*** menggunakan gula kaster menjadikan kulit pastri lebih ranggup
Cara-cara
1. Satukan gula kaster dan tepung gandum. Dengan menggunakan hujung jari, ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti.
2. Masukkan kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti oleh air sejuk (air di tambah jika perlu). Uli hingga menjadi doh yang lembut.
3. Rehatkan di dalam peti sejuk selama 15-20 minit. Ambil sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tart mini. Trim lebihan dibahagian atasnya.
4. Cucuk sedikit dengan garpu dan bakar selama 15 minit pada suhu 160C.
5. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu kulit tart.
Cheese Filling
250gm cream cheese (suhu bilik)
60gm gula ising
50gm mentega
1 biji telur
1 sudu besar lemon jus
Filing : Blueberry
(Masukkan ke dalam piping bag)
Cara-cara
:
1. Pukul cream cheese bersama gula ising, mentega hingga sebati. Masukkan telur, jus lemon putar sekejap hingga adunan sebati dan tidak berketul.
2.
Masukkan ke dalam piping bag dan gunting sedikit muncungnya.
3. Ambil kulit tart, pipekan sedikit filling kesukaan di tengahnya
dan picit adunan cheese menutupi filling.
4. Untuk corak di atasnya,
pipekan sedikit filling atau ambil sedikit cream cheese dan campur dengan
sedikit pewarna, pipekan keatasnya kemudian lorek dengan corak kesukaan.
5.
Bakar sekejap selama 5-8 minit. Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu.
happy trying ! (n_~)
No comments:
Post a Comment