Saturday 24 November 2012

red velvet by velvet cempaka :)

so sweet la tajuk ni.hewhewhew =="

ok,kaif haluk ?

amna nak share resepi red velvet yang sedap macam eskem magnum tu.haha.tipu ! 


BAHAN A
250gm tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
15gm serbuk koko
113gm mentega
300gm gula pasir
2 biji telur Gred A
1 sudu kecil esen vanilla
240ml buttermilk (amna buat buttermilk sendiri =240ml susu segar (dutchlady yang kotak tu) + 1 sudu besar cuka makanan)
2 sudu besar pewarna merah bright red

BAHAN B
1 sudu kecil cuka makanan
1 sudu kecil baking soda

CARA CARA
1. panaskan oven pada suhu 175C.alas dan gris 2 loyang bulat 9".ketepikan
2. ayak bersama tepung,garam dan serbuk koko.ketepikan
3. pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.masukkan telur satu persatu,pukul hingga sebati.srap tepi mangkuk,tambahkan esen vanila dan pukul hingga rata.
4. satukn buttermilk dan perwarna merah.kacau hingga rata.masukkan ke dalam adunan mentega sedikit demi sedikit berselang seli dengan tepung sambil di putar perlahan sehingga habis.
5. tuang adunan ke dalam bekas yang lain.ketepikan
6. satukan bahan B dalam bekas kecil,biarkan berbuih dengan cepat tuangkan ke dalam adunan tadi.kaup balikkan hingga rata
7. tuang adunan ke dalam 2 loyang yang disediakan.ratakan permukaannya dengan spatula atau belakang sudu.bakar di rak tengah selama 25-30 minit.sejikkan ke di atas redai.
8. apabila kek telah sejuk,bungkus dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam atau lebih(supaya lebih mudah menyapu filing atau frosting di atasnya)

CREAM CHEESE FROSTING
500gm cream cheese
100gm mentega
200gm gula icing,ayak
1 sudu teh esen vanilla
4 sudu besar heavy cream

CARA CARA
1. satukan cream cheese dalam mixer.putar hingga licin dan lembut.masukkan esen vanilla dan gula.pukul hingga sebati.alihkan ke dalam bekas yang lain.
2.pukul heavy cream hingg kental.kemudian kaup balikkan ke dalam adunan cheese sedikit demi sedikit hingga bergaul rata.jika adunan frosting agak cair,bungkus dan simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam atau sehingga adunan cukup kental untuk di sapu.

LAST PART
1. keluarkan kek,potong setiap satu kepada 2 lapisan.jadikan 4 lapisan (sukati korang la nak jadi bape lapisan pun asal kek tak hancur)
2. letak satu lapisan kek di atas papan kek dengan permukaan atas kek berada di bawah.sapu dengan frosting sehinng rata.letakkan sekeping kek di atasnya,sapu frosting dan ulangi sehinng semua lapisan habis
3. akhir sekali sapu dengan frosting keseluruhan kek dan hias mengikut suka.simpan dalam peti sejuk before potong.
4.siap ^^

so selamat mencuba :) sedap weh kek ni.pasni kita buat kek rainbow pulak eh.hehe

2 comments:

  1. assalamualaikum... wawaah amna. ber-resipi resipi ye skrg.. best lah.. untung lah encik utm.. :b

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.haha.dari dulu ade resepi.heee.untung kan ? weee :)

      Delete